lauantai 14. kesäkuuta 2008

Rantasaunasta

Niin kurjassa kunnossa rantasaunamme oli että suunnittelimme jo sen purkamista... jotta voisimme rakentaa uuden tilalle. Monenlaisia kuvajaisia ja piirustuksia pyöriteltiin, mutta sitten yx kax rupesi tuntumaan ettei mikään uusi rakennus sattuisi pihapiiriimme samalla tavalla kun tuo vanha. Monen mielestä me ryhdyttiin ihan toivottomaan projektiin. Sauna oli ulkonäöltään aikamoinen hirvitys. Voitteko kuvitella lasikuistia joka oli rakennettu kokonaan kierrätysmateriaalista (ihan hyvä ajatus sinällään!)? Karsean näköinen peltikatto, muuten tiilikattoisessa rakennuksessa, yhden seinän peittivät jättikokoiset ikkunat... ei hyvä! Tuo kaikkihan oli purettavissa, suurin mutta oli se että alimmaiset seinähirret olivat täysin lahoja. Saunan ympäristöä oli maisemoitu niin että kivijalan ympäristö peitettiin mullalla ja saunan alle jäi kuoppa, jonne valuvat vedet jäivät lillumaan.



Saunan uudelleenrakentaminen oli meille muutaman vuoden ponnistus (kun ei nyt sentään ihan kokopäiväisiä rakentajia olla...). Aivan ensimmäiseksi koko sauna piti tunkeilla nostaa ilmaan, jotta saatiin laitettua uudet hirret lahonneitten tilalle. Vanha hapristunut tiilikatto piti purkaa, tilalle tuli tiileltä näyttävä hiekkapinnotteinen peltikatto (uusi tiilikatto olisi ollut liian painava vanhoille rakenteille). Pukuhuone suunniteltiin uusiksi, se oli aiemmin pelkkä kapea käytävä. Lattiat ja seinien alaosat eristettiin styroksilla (äärimmäisen korkeat vedet nousevat saunan sisälle asti). Ylempiin osiin tuli pellavaeristettä.


Ilokseni vanhoja (silloin uhkaavasti notkuvia) leveitä lattialankkuja pystyi käyttämään hiottuina uudelleen. Ikkunat jouduttiin uusimaan kokonaan, niitten malli on sama kun vanhoissakin. Laattoja lattialle ja suihkunurkkaukseen metsästettiin kokonainen kesä. Kun ei millään tahtonut löytyä sellaisia joita olisi halunnut laittaa sata vuotta vanhaan saunaan. Lopuksi löydettiin sellaisia jotka oli valmistettu pienessä italialaisessa pajassa perinteisin menetelmin (eivät ihan halpoja...). Pukuhuoneen seiniin jäi osittain näkyviin vanhat ulkoseinähirret. Kovasti tykkään myös vanhasta kirkkaanpunaisesta löylyhuoneen ovesta, se pääsi uudistettuun saunaan ihan sellaisenaan.



Saunan valmistuessa kahdelle seinustalle rakennettin vielä reilunkokoinen patio ristikaiteineen. Tänä kesänä pitäisikin yrittää ehtiä sipaisemaan kaiteet valkoisiksi ja itse laudoitus tarvisi ylleen vähän rusehtavaa sävyä kyllästysaineen muodossa.


Nyt on kerrankin vähän enemmän aikaa antautua näille kotiprojekteille! Tavata ystäviä ja sukulaisia! Suunnata kirppareille, ja alennusmyynteihin...Koko seuraavan viikon ajattelin nimittäin pitää lomaa!=)
Kesäisen kaunista Juhannusviikkoa! Anne


6 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Monesti unohtuu, kun juttuja vanhoista taloista ja rakennuksista lukee, että miten kova työ on ollut niiden saattamisessa kauniiksi ja kukoistavaksi. Hattua nostan, että menitte vaikeimman kautta, ettekä rakentaneet uutta!

Mimmimamma kirjoitti...

Kaunis saunasta tulikin! Kannatti säästää.
Hyvää ja rentouttavaa lomaviikkoa sinulle!:)

Krisse kirjoitti...

Kyllä tuli kaunis saunasta. Vallan viehättävä. Ja ihana maisema ikkunsta. Taas sen huomaa että kyllä kannattaa uhrata aikaa vanhan korjaukseen.... Kaunis rakennus!

Mari kirjoitti...

Kyllä näyttää kauniilta! Rauhallista juhannusta:)

Mari

jaana kirjoitti...

Mielettömän ihana sauna!!! Kyllä kannatti kunnostaa!!!!!

Krisse kirjoitti...

Makoisia juhannuslöylyjä ihanassa saunassa. Hyvää Juhannusta! T.Krisse